praktijkklavertjevijf-tarieven

Wat doe ik

Ik geef begeleiding aan kinderen / jongeren en volwassenen die te maken hebben met verlieservaringen en die hierin wat extra ondersteuning nodig hebben.
Tijdens de begeleiding werken we op vele verschillende manieren en met verschillende materialen ook waar iemand zelf voorkeur voor heeft. We gebruiken verhalen, metaforen, muziek, playmobil, handpoppen, steen, hout, knutsel materiaal, etc.


Dit kan zowel individueel als met het gezin. Bij voldoende aanmeldingen of op aanvraag van bijvoorbeeld een school kan er ook een rouwgroep gestart worden.
Ik verzorg workshops, begeleiding of ouderavonden wanneer men bijvoorbeeld op een school, sportclub, kinderdagverblijf, etc. te maken krijgt met een overlijden.
Sommige scholen of besturen vinden het fijn om op voorhand een verliesconsulent te benaderen zodat er een protocol klaarligt en er al een vast aanspreekpunt is op het moment dat een schokkende of verdrietige gebeurtenis de school treft.

We starten met een intakegesprek waarin jij of kinderen samen met ouder(s) vertellen waar je hulp bij nodig hebt. Na een inventarisatie hiervan en een wederzijdse kennismaking besluiten we of dit de juiste begeleiding is. En kunnen we eventueel vervolgafspraken maken.
Met de vervolgafspraken werken we aan het rouwproces. Hierin zijn een aantal rouwtaken te onderscheiden. Rouwen verloopt voor iedereen anders, hier onder staan de rouwtaken waar we in de verliesbegeleiding vanuit gaan, dit natuurlijk aangepast op ieder uniek individu. Ook kunnen we werken met Lutografie, dit is een online rouwverwerkingsprogramma dat het begeleidingsproces ondersteunt. Hierin zitten allerlei opdrachten, filmpjes, meditatie oefeningen, boeken tips die aansluiten bij waar jij op dat moment mee bezig bent in het rouwproces.

De Rouwtaken

Taak 0
Je leert omgaan met verdriet


Taak 1
Beseffen dat de ander echt dood is
Taak 2
Omgaan met de warboel aan gevoelensTaak 3
Verder leven met het gemis en herinneringen


Taak 4
Je pakt het leven weer op met die ander in je hart
Kennismaken
Je komt in aanraking met verdriet en teleurstelling in het dagelijks leven

Besef
De realiteit van het verlies onder ogen zien


Gevoelens
Ervaren van het verlies. Het voelen van de pijn


Herinneringen
Leren leven zonder tastbare aanwezigheid van de overledene


Zingeving
De overledene emotioneel een plaats geven. Investeren in nieuwe relaties
OntmoetenErkennen
Herkennen
Verkennen
VerbindenBron: Riet Fiddelears Jaspers ‘jong verlies’